- Ikan Bilis (Satu Genggam tangan - Yang ini klu i sorang yg mkn..) - Rendam dengan air
- 3 Biji Bawang Merah
- 2 Biji Bawang Putih
- Belacan ( Setengah Sudu Teh)
- 4 Biji Chili (Suka hati nak letak berapa banyak ye)
Cara - Cara Memasak:
*Before tu, i nak gtau i guna penumbuk, bukan nya pengisar..tapi klu u all's nak guna pengisar pun boleh jugak..i xnak guna pengisar coz takut ikan bilis tu hancur sgt..
- Masukkan semua bahan diatas kedalam penumbuk..(Tujuan i rendam ikan bilis dengan air ialah supaya ambil masa yang singkat utk menumbuk semua, lagipun nak buang ckit rasa masin dalam ikan bilis), Tumbuk semua bahan sehingga rata
- Panaskan minyak dan masukkan semua bahan kedalam kuali dan gaul
- Masukkan ajinomoto & gula dan gaul sehingga sebati (i iasanya x pakai garam coz ikan bilis tu mmg dah masin, tapi kalau u all nak masukkan juga, Boleh.mengikut rasa masing2)
- Gaul sehingga kering & garing..
- Lepas siap boleh hidangkan..klu nak msukkan limau pun boleh jugak la..ahh..yang ini boleh dimkn dengan nasi yang masih pns..biasanya i kn dengan nasi je..thanks..selamat mencuba ye..:-)
No comments:
Post a Comment