Its been a months..btw, happy working to all..have a nice day yea. Was staring at my lappy without nothing to do.So, i was thinking of sharing my favourite recipe of food to u guys.I love n enjoy cooking and this is my part of hobby then..huhu..Before that, i nak mintak sorry bebanyak ye sekiranya resepi yang i kongsi sekejap lagi x berapa sedap, tapi yang penting i suka masakan i sndri so that dpt improve lg further..
By the way, my favouritefood is Ketam.So, klu i nak makan ketam, xda la nak gi kluar tuk makan..I lebih suka masak sndri.Jom kita tengok apa yang ada....
Bahan-Bahan:
2 Ekor Ketam ( Pilih berapa banyak pun boleh, Coz 1 makan sorang, so i ambik 2 ekor je)
5 Biji Bawang Merah*
3 Biji Bawang Putih*
6 Biji Chili Padi (Cari yang sederhana besar ye..)*
Halia (Besar ibu jari)*
4 Sudu Sup Sos Chili
2 Sudu Makan Serbuk Chili(Boleh didapati di supermarket)
2 Sudu Sup Sos tiram
1 Sudu Teh Asam jawa (Cari yang xda biji ye..)
1 Biji telur (Shen guna 1 biji telur coz masak 2 ekor ketam je)
Minyak untuk menggoreng ketam
Cara - Cara Memasak:
Cuci ketam dengan bersih dan Goreng sehingga rangup - Supaya cepat masak
Kisar semua bahan yang bertanda * sehingga halus
Masukkan sedikit air kedalam serbuk chili dan gaul sehingga pekat ye..jangan masukkan air banyak sangat..make sure serbuk chili tu pekat( Macam gaul kari jugak la cara dia..)
Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar sehingga garing
Lepas bahan kisar garing, masukkan serbuk chili yang dicampurkan dengan air tadi kedalam kuali dan gaul sehingga sebati.
Masukkan 4 Sudu Sos Chili dan gaul sehingga sebati
Masukkan 2 Sudu Sos Tiram dan gaul sehingga sebati
Ahh..sekarang baru kita masukkan ketam yang di goreng tadi dan gaul.
Masukkan air dan gaul hingga rata dan tunggu sehingga ketam mendidih..
Lepas mendidih, masukkan garam, gula, ajinomoto & Air asam Jawa ye..Tapi, Shen lebih suka guna pati Ayam daripada garam n ajinomoto dan gaul sehingga rasa sebati
Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali dan gaul sehingga rata
Lepas tu..ahhh..sekarang boleh la di hidang..
No comments:
Post a Comment