Monday, September 24, 2012

Crab with Chili Padi

Hi Guys,

Its been a months..btw, happy working to all..have a nice day yea. Was staring at my lappy without nothing to do.So, i was thinking of sharing my favourite recipe of food to u guys.I love n enjoy cooking and this is my part of hobby then..huhu..Before that, i nak mintak sorry bebanyak ye sekiranya resepi yang i kongsi sekejap lagi x berapa sedap, tapi yang penting i suka masakan i sndri so that dpt improve lg further..
By the way, my favouritefood is Ketam.So, klu i nak makan ketam, xda la nak gi kluar tuk makan..I lebih suka masak sndri.Jom kita tengok apa yang ada....


Bahan-Bahan:
  •  2 Ekor Ketam ( Pilih berapa banyak pun boleh, Coz 1 makan sorang, so i ambik 2 ekor je)

  • 5 Biji Bawang Merah*

  • 3 Biji Bawang Putih*

  • 6 Biji Chili Padi (Cari yang sederhana besar ye..)*

  • Halia (Besar ibu jari)*

  • 4 Sudu Sup Sos Chili

  • 2 Sudu Makan Serbuk Chili(Boleh didapati di supermarket)

  • 2 Sudu Sup Sos tiram

  • 1 Sudu Teh Asam jawa (Cari yang xda biji ye..)

  • 1 Biji telur (Shen guna 1 biji telur coz masak 2 ekor ketam je)

  • Minyak untuk menggoreng ketam

 

Cara - Cara Memasak:
  • Cuci ketam dengan bersih dan Goreng sehingga rangup - Supaya cepat masak

  • Kisar semua bahan yang bertanda * sehingga halus

  • Masukkan sedikit air kedalam serbuk chili dan gaul sehingga pekat ye..jangan masukkan air banyak sangat..make sure serbuk chili tu pekat( Macam gaul kari jugak la cara dia..)

  • Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar sehingga garing

  • Lepas bahan kisar garing, masukkan serbuk chili yang dicampurkan dengan air tadi kedalam kuali dan gaul sehingga sebati.

  • Masukkan 4  Sudu Sos Chili dan gaul sehingga sebati

  • Masukkan 2 Sudu Sos Tiram dan gaul sehingga sebati

  • Ahh..sekarang baru kita masukkan ketam yang di goreng tadi dan gaul.

  • Masukkan air dan gaul hingga rata dan tunggu sehingga ketam mendidih..

  • Lepas mendidih, masukkan garam, gula, ajinomoto & Air asam Jawa ye..Tapi, Shen lebih suka guna pati Ayam daripada garam n ajinomoto dan gaul sehingga rasa sebati

  • Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali dan gaul sehingga rata

  • Lepas tu..ahhh..sekarang boleh la di hidang..

No comments:

Post a Comment